7 Cara Gula Mampu Membunuh Anda Secara Perlahan-lahan!

534
1
SHARE

Mungkin anda rasa tajuk kami hanya untuk menakut-nakutkan anda sahaja, tetapi ianya memang benar.

Gula mampu membunuh anda jika diambil tanpa kawalan. Anda sendiri sedar bahawa pengambilan gula yang banyak mampu mendatangkan penyakit.

Advertisement

Bukan sahaja diabetis, ada banyak lagi kesan yang tidak baik kepada diri anda.

Jadi, sebelum terlambat, ketahui 7 cara bagaimana gula mampu membunuh anda!

1. Gula menjadikan kulit anda kelihatan lebih tua

get-rid-of-wrinkles

Pasti anda hairan bagaimana gula mampu membuatkan anda nampak lebih tua. Okay, gula boleh mengganggu hormon dan juga menggalakkan radikal bebas yang bertanggungjawab untuk penuaan, penyakit, dan kemusnahan DNA. Jadi, kurangkan gula hari ini untuk kelihatan lebih muda.

2. Ketagihan

sugar-addiction

Satu lagi sebab penting untuk mengurangkan pengambilan gula secepat mungkin kerana ia menyebabkan ketagihan. Ia telah terbukti bahawa gula adalah 8 kali lebih daripada ketagihan kokain, bermakna lebih banyak anda mengambilnya, semakin banyak anda mahukannya lagi. Saya tidak tahu tentang anda, tetapi bagi saya, ia kedengaran agar menakutkan.

3. Ia boleh menyebabkan pertambahan berat badan

Obesity

Bukan sahaja gula menggalakkan kerosakan gigi, malah ia juga tidak akan mengurangkan kalori. Jika anda sedang berdiet, anda boleh mengambil natural sugar. Gula tidak baik untuk anda tidak kira apa jua matlamat kecergasan anda.

4. Perubahan emosi

mood-swings-and-bipolar

Gula juga boleh menyebabkan perubahan mood. Apabila anda mengambil gula, gula darah akan naik dan kemudian jatuh dengan cepat apabila ianya telah dibakar. Ia akan memberi kesan kepada metabolisme anda, perasaan anda dan kesihatan anda secara keseluruhan.

Jika anda mengalami perubahan mood yang kerap pada siang hari, cuba untuk elakkan gula daripada diet anda dan lihat apa yang berlaku.

5. Ia menekan sistem imun anda

flu(1)

Pengambilan gula akan menyebabkan ia menekan sistem imun anda dan menjadikan badan kita lebih mudah menghidap beberapa penyakit, termasuk demam dan selesema. Banyak kajian menunjukkan bahawa badan dengan pH yang lebih rendah adalah persekitaran terbaik untuk kanser berkembang dalam.

Jadi, jika anda cuba untuk meningkatkan sistem kekebalan tubuh dan mencegah kanser, anda perlu bermula dengan berhenti dari pengambilan gula.

6. Gula membuatkan anda lapar

o-HUNGRY-MAN-facebook

Lebih banyak gula anda makan, anda berasa lapar. Ianya benar. Pernahkah anda sedar bahawa anda berasa lapar selepas makan sarapan pagi anda? Itu kerana anda makan banyak gula pada waktu pagi. Anda mungkin mengidamkan benda manis dan makanan manis. Sekali-sekala mungkin okay.

7. Ia tidak mengandungi apa-apa vitamin atau mineral

Sugar (1)

Kandungan gula ialah kosong kalori. Ia tidak mengandungi sebarang vitamin dan mineral. Kebanyakan makanan-gula yang tinggi seperti pastri, gula-gula dan soda mengandungi nutrien yang sangat sedikit. Jika anda makan dengan kerap, anda mungkin kekurangan beberapa nutrien penting.

Kebanyakan dari kita tahu bahawa terlalu banyak gula boleh menyebabkan pertambahan berat badan dan banyak isu-isu kesihatan. Jadi, berbaloi ke pengambilan gula anda selama ini?

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here