Awas! 5 Makanan Ini Sangat Bahaya & Boleh Membawa Maut

1559
0
SHARE

Mesti ramai yang terkejut jika kami katakan bahawa ada makanan yang kita sangkakan boleh makan tapi sebenarnya sangat bahaya.

Bahaya macam mana tu? Bahaya sehingga boleh membawa maut. So, kami nasihatkan jangan la makan tu pakai bedal je.

Advertisement

Anda kena tahu 5 makanan yang anda sangkakan sedap tu sebenarnya paling bahaya.

1. Kerang, sedap tapi bahaya?

scallop-gif

Sedapnya kerang! Tapi menurut kajian, lebih daripada 15 peratus orang telah dijangkiti kuman selepas makan kerang. Kerang mengandungi virus dan bakteria; hepatitis A, E, typhoid dan dysentery.


2. Buah kepayang

mengapa-kata-mabuk-diikuti-kepayang-ini-dia-alasan-150326m

Buah ini terkenal di kawasan pendalaman. Ada cara untuk makan buah ini. Ketinggian pokok kepayang menyamai pokok durian. Buah ini agak pahit dan boleh mendatangkan loya dan mabuk.


3. Ikan masin pun bahaya?

sam_3521

Ikan masin amat terkenal di Malaysia. Tetapi di Arab lain pula situasinya kerana purata orang masuk ke hospital kerana keracunan makanan setelah makan ikan masin. Bunyi agak kelakar tetapi ianya benar.


4. Ubi kayu

ubi-kayu02

Di Filipina sebanyak 27 kanak-kanak mati kerana jadikan ubi kayu sebagai snek harian. Faktor ubi kayu menjadi makanan bahaya kerana kandungan Linamarin yang tinggi boleh menukarkan kepada Cyanide apabila di makan mentah.


5. Gajus mentah

Copy of DSCN0127

Gajus sebenarnya banyak khasiatnya jangan makan ketika masih mentah. Ia mengandungi Urushiol yang sangat tinggi dan boleh membawa maut.


6. Belimbing

chantalmarieliving 8-18-12 012

Jika anda ada masalah buah pinggang, jangan minum jus buah ini. Ia boleh bertukar menjadi racun kerana kandungan Neurotoxin yang tinggi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here