Selalu Mengeluh Gaji Sikit? 6 Perkara Ini Buatkan Anda Murah Rezeki!

3119
0
SHARE

“Sikitnya gaji aku, boleh ke nak hidup. Cukup ke nak tahan sampai hujung bulan.”

Situasi ini mesti ramai yang mengalaminya. Tapi ramai yang tidak sedar, rezeki sikit atau banyak bukan persoalannya, yang penting adalah keberkatan.

Advertisement

Apa guna rezeki banyak tapi tak berkat. Jadi, bersyukur dengan apa yang ada.

Jadi, jika anda inginkan rezeki yang melimpah ruah, jangan lupa untuk lakukan 6 perkara ini!

1. Sedekah

kisah-7-orang-miskin-yang-bersedekah

Bersedekah adalah cara untuk membersihkan harta. Ringankan tangan untuk bersedekah kerana dengan cara itu rezeki yang kita dapat lebih berkat. RM1 pun sudah mencukupi, yang penting adalah niat.


2. Jangan abaikan ibu dan ayah

tumblr_n0iber5IZE1qdhtyho2_500

Ramai terlupa tanggungjawab sebagai seorang anak. Jangan berkira untuk hulurkan wang saku pada ibu dan ayah setiap bulan. Jika kita gembirakan kedua orang tua, kita akan mendapat redhaan.


3. Mudahkan urusan orang

can-i-help-you

Ketika kita senangkan urusan orang lain, urusan kita juga akan lebih mudah. Jangan berat tulang menolong dan meringankan beban orang lain kerana di situ juga akan mendatangkan keberkatan dalam rezeki yang kita nak dapat.


4. Sentiasa melakukan kebaikan

nice

Jika kita inginkan rezeki yang banyak, buat baik sentiasa sesama manusia dan juga haiwan. Kalau kita buat jahat, bukan sahaja rezeki tak cukup, hati pun tak tenang.


5. Muliakan anak yatim

anak-yatim-ngaji-quran

Jika anda anda rezeki lebih, kongsikan bersama mereka yang memerlukan seperti anak yatim. Bila kita berkongsi, rezeki kita makin luas.


6. Ada rezeki lebih, dahulukan haji dan umrah

Hajj

Jika berkemampuan dan ada rezeki lebih, lakukan haji dan umrah. Ni tak. Ada yang sanggup habiskan duit pergi bercuti tak pun beli barang berjenama.

SUMBER

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here